top of page
Igazi vígjáték, remek humorral, fordulatos cselekménnyel, helyzetkomikummal, szatirikus éllel és Fényes Szabolcs kitűnő zenéjével fűszerezve! A sikert a parádés szereposztás is garantálhatja!

A Gergely Theater bemutatja:

Szántó Armand - Szécsén Mihály - Fényes Szabolcs

zenés vígjátékát

PAPRIKÁSCSIRKE

avagy

STEX ÉS NEW YORK

két felvonásban

                                                   Milyen ember korunk hőse, a vállalkozó? Nagystílű, határozott, gazdag,
nyelveket beszélő, korrekt, ügyes, kiváló kapcsolatteremtő, jól tájékozott stb., stb...
     És milyen ember a magyar vállalkozó? Ő is pont ilyen, de talán egy kicsit azért más!
     És mi a különbség a harmincas évek, valamint napjaink magyar vállakozója között?
 
    Szinte semmi! A paprikáscsirke című zenés bohózat a magyar vállalkozó kissé szatirikus, ironikus, de mindenképpen szeretetreméltó és együttérző ábrázolása, a harmincas években hatalmas sikerrel játszott, nagysikerű darabnak a mai korra átültetett változata, melyet olyan neves és közkedvelt színészek játszottak akkor, mint Kiss Manyi, vagy Gombaszögi Ella.
 
    Forgács Frigyes (R. Kárpáti Péter) konzervgyáros nehéz korszakot él át, konzervgyára. Felesége Helén (Csomor Csilla) és anyósa, Valéria (Almási Éva) biztatására tőkéstárs után néz, aki millióval megmentheti a bajban lévő vállalkozást. Meg is találják egy gazdag amerikai, Mr. Kennedy (Heller Tamás) személyében.
Mr. Kennedyt lányával, Liliannal (Laurinyecz Réka) együtt vacsorára várják, ám kiderül, épp tizenhárman ülnének asztalhoz, s ez szerencsétlen előjel!
Találni kell azonnal valakit, aki angolul tud, aki az est színvonalának megfelelő, s aki azonnal mozgósítható!
Ekkor Forgácsnak mentő ötlete támad! Előlépteti Gusztit, a jóképű inast (Szabó Máté) vendégnek,                                                                                         akiről kiderül, hogy ráadásul perfekt angol... Mr. Kennedyék megérkeznek, az inas átöltözik                                                                                             vendégnek...s ezzel kezdetét veszi az események baljós alakulása! Ugyanis Julis, a szobalány                                                                                                         (Némedi-Varga Tímea), aki titokban szerelmes Gergőbe, nem hagyja annyiban a dolgot és ő is
cselekszik...

PAPRIKÁSCSIRKE

avagy

STEX  ÉS  NEW  YORK

ZENÉS VÍGJÁTÉK

Végy egy jobb sorsra érdemes magyar családot, akik új vállalkozásba kezdenek. Fűszerezd meg egy anyóssal, akit még az ellenségednek sem kívánnál. Ízlés szerint paprikázd fel a hangulatot egy inassal és egy szobalánnyal. Főzd meg jól poénokkal, ízesítsd remek slágerekkel és egy professzorral.

S már össze is állt egy igazán szórakoztató előadás receptje. És, hogy miért pont erre a darabra esett a választás, arról a színház vezetője, Gergely Róbert beszélt az Oroscafénak.


– Mindig keresek a következő évadokra színdarabokat, és amikor kutattam, akkor előkerült a szekrényemből az a példány, amiben én magam is játszottam, hiszen Gusztit, az inas én alakítottam a Paprikáscsirke című darabban. Ezt a darabot Magyarországon az Andrássy úti színházban 78-79 évvel ezelőtt mutatták be Gombaszögi Ellával, Kiss Manyival és a kor nagyjaival, Fényes Szabolcs pedig a zenéjét írta. Elolvastam újra és rögtön előtolultak az emlékek, hogy milyen jól szórakozott a közönség akkor, amikor még én is játszottam – idézte fel.

Csomor Csilla és R. Kárpáti Péter összeszokottan alakították a házaspárt!

Innentől nem is volt kérdés, hogy műsorra tűzi-e, mindössze egy alcímmel egészítette ki: Stex és New York. Hogy mitől Stex és mitől New York?
– A darab egy magyar vállalkozóról szól, akinek sajnos fogytán a pénze és valahonnan szereznie kellene. A tőke forrását Mr. Kenedyben, a dúsgazdag amerikai üzletemberben látja. A jó fogás reményében feleségével a Forgács villába várják őt és leányát egy paprikáscsirke vacsorára – vázolta a sztorit Gergely Róbert, aki ezúttal rendezte a darabot.

Később az is kiderült, hogyan lett vacsoravendég az inasból és a szobalányból, hogyan viszonyul egymáshoz anyós és vej, a família és a vendégek és hogyan bolondulnak meg mindannyian a pénz gondolatától.


– Ezek a karakterek a mai napig megvannak, a 21. században, ezek a problémák a mai napig fennállnak. Helyzet van, kellene egy kis segítség, mást gondolok valakiről, mint ami valójában, lenn és fenn, vannak jobb és kevésbé jó időszakok. Azonban, ha derűsek vagyunk és optimisták és kezünkbe vesszük a sorsunkat, akkor talán megoldódik az életünk, ahogyan ebben a darabban is – mondta el Csomor Csilla, aki a Forgács villa úrnőjét alakítja.

Miközben pedig minden megoldódott így vagy úgy, hamisítatlan magyar fűszerként felcsendültek Fényes Szabolcs slágerei, mint például a Fogj egy sétapálcát. Néhány ínyenc a teltházas előadásról hazafelé tartva talán dudorászta is őket, jelezve, hogy egy könnyű, de mégis tartalmas paprikáscsirkét „fogyaszthatott el” két és fél órában.

bottom of page